Vara, omul gospodar își izolează singur și eficient casa!

Izolarea propriei case poate părea o misiune imposibilă pentru mulți dintre noi! Indiferent de obstacolele întâlnite, un lucru este cert: reprezintă o prioritate indiferent de anotimp! Într-o gândire profund autentică, înclin să dau crezare proverbului Omul gospodar își face sanie vara și cred că acum este timpul potrivit pentru demararea acestei acțiuni. Cele mai frecvente sintagme auzite sunt de genul Costă destul de mult sau E vacanță și mi-ar da peste cap balanța cheltuielilor programate pentru sezonul estival. Nimic mai fals! Oportunități găsești peste tot, indiferent de tipul casei deținute. Succint, îți pot exemplifica cum izolezi o casă cu resurse materiale reduse.

De pildă, casa bunicii, care dincolo de amintirile ce ți le oferă și liniștea ambientală, este mai mult decât atât! 
  • Reprezintă chintesența lucrurilor simple și cu putenică încărcătură pozitivă!
  • Este reprezentarea bucuriei de a trăi simplu și frumos.
  • Reprezintă Conservarea valorilor spirituale și autenticității tale ca om. Poate că impasul multora în viață înseamnă uitarea propriei condiții umane. Haideți anul acesta să învestim cu suflet în casele noastre si cel mai important cu propriile forțe. Haideți să ne reamintim de gustul copilariei și să facem din izolarea casei o joaca de adult! Izolarea casei cu resurse financiare reduse, poate fi posibilă pentru orice tip de casă cu pereți ridicați din unul sau mai multe materiale, precum: lemn, cărămidă, paiantă, chirpici, BCA sau alcătuiri combinate, soluția de bază de aplicare și realizare practică înregie proprie a termoizolațiilor cu plăci pregătite anterior esteunică și general valabilă, indiferent de natura casei sau a materialelor utilizate în plăci.

 Materialele de termoizolare, în special cele de natură lemnoasă și fi bro-lemnoasă, pot fi aplicate ca atare, direct, uscate (mai alestalașul, rumegușul, paiele, etc.) sau tratate cu soluții simple de apă cu argilă, var stins sau combinate și apoi zvântate - uscate. Pentru lâna de oaie brută este obligatorie tratarea cu apă (soluție) de var, var-argilă.
Dacă proiectul de fezabilitate este deja stabilit, sunt necesare totuși câteva sfaturi utile atunci când îți termoizolezi locuința prin propriile forțe:
·        Toate elementele suport, grinzi orizontale (și dacă se utilizează stâlpișori sau rigle verticale) trebuie atent fixate și verificate, întrucât acestea susțin toată greutatea stratului termoizolator și sarcinile dinamice provocate de acțiunile climatice, vânt sau acțiunile seismice!
·        Plăcile de termoizolare se aplică numai după uscare.
·      Lucrările de termoizolare trebuie efectuate numai în sezonul cald, pentru a exista timpul și condițiile necesare (temperaturi ridicate și vânt) uscării plăcilor și mortarului de fixare, a mortarelor de acoperire și de fi nisare.
·        Dacă materialele de termoizolare se aplică uscate, ca atare, fără tratare cu soluții de argilă-var, lucrările pot fi realizate în orice anotimp și fără restricțiile punctelor 2, 3 și 4, dar, evident, cu mă- sura protejării față de umezire de la apa din precipitații.
Foto Dragos Boldea                                                        
Nu te speria, pentru că nu vei fi singur in tot acest demers. Trebuie doar să te orientezi la oportunitățile ce ți se oferă în funcție de zona în care locuiești. Ca să înțelegi că nu este o idee ce nu poate fi pusă în practică, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a dezvoltat campania „Caldura la indemana!” prin intermediul căreia oferă sfaturi practice, la îndemână și mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor să-și izoleze singuri:
1.   pentru casele din zonele joase ale României (lângă marile râuri sau Dunăre), recomandă izolații cu stuf și papură, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de cânepă, in sau lână de oaie.
2.   casele din zonele de podiș, premontane sau montane ale României, recomandă izolații cu lemn, șipci sau deșeuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de cânepă, in sau lână de oaie.
3.    Pentru izolarea clădirilor prin placare, recomandă produse ca deșeuri din lemn cu granulație mică (rumeguș, talaș, așchii mici etc.), ace de cetină uscate, lână de oaie, pleava de cereale, tocătură de paie, coceni de porumb și de tulpini de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau in.

Toate informațiile updatate le poți vizualiza cu succes pe pagina de facebook a proiectului.

 
Avantaje derivate din folosirea acetor materiale in izolarea propriilor case:
1.      Costuri financiare reduse
2.    Ecologizare, deoarece se reduc emisiile de dioxid de carbon.
3.  Civilizație. A te respecta pe tine înseamnă a respecta mediul și factorii adiacenți ce derivă din toată exploatarea lui.
4.    Reciclarea materialelor disponibile în funcție de zona locuită.
5.  Sănătate. Reducerea substanțelor nocive din mediul în care locuim înseamnă o îmbunătățire calitativă a vieții noastre.
6.    Relaxare. Modalitate plăcută de petrecere a timpului liber fără a fi stresat de încadrarea în bugetul prestabilit.
7.     Comuniunea cu natura.
8. Predarea ștafetei valorilor spirituale autentice către generațiile viitoare.
9.    Bucuria derivată din lucruri simple.
10.    Confort termic redus și costuri mici pentru utilități.
Dă și tu curs acestei interesante provocări! Nu te costă mai nimic, decât perseverență, dorința de inedit si eficiență energetică și plăcerea lucrului bine clădit cu propriile tale mâini!


Comments

Popular Posts